LSE-muovien kiinnittämiseen on tulossa uusia teippejä, kun 3M VHB 4932 ja 4952 tuotteiden valmistus loppuu. Korvaajaksi nousevat 3M LSE-060WF, 3M LSE-110WF, ja 3M LSE-160WF.

 

3M™ VHB™ -tuoteryhmän suorituskykyisimmät ja monipuolisimmat

3M™ VHB™ LSE-060WF, LSE-110WF, ja LSE-160WF ovat valkoisia 2-puoliteippejä, joiden muotoutuvan akryylivaahtoytimen molemmilla puolilla on muunnettu akryyliliima. Teippien avulla voidaan korvata niitit, hitsaukset ja ruuvit, sekä muut mekaaniset kiinnittimet. Teipit tarjoavan erinomaisen liitoskyvyn ilman pohjustetta myös vaikeilla pinnoilla, kuten PP, TPO ja TPE, sekä komposiittimateriaalit. Kiinnitettäviksi pinnoiksi käyvät myös lasilla täytetyt muovit, lasilla ja hiilellä vahvistetut tai geelipinnoitetut komposiittimateriaalit, sekä useimmat polyesterimaalit.

3M LSE- tuotteiden 3 eri paksuutta ovat 0,6 mm, 1,1mm, ja 1,6mm. 3M LSE-060WF, 3M LSE-110WF, ja 3M LSE-160WF tuotteissa yhdistyvät lujuus, mukautuvuus ja tarttuvuus, jonka lisäksi niillä on erinomainen kestävyys – mukaan lukien laaja lämmönkesto. Teipeillä on erinomainen tarttuvuus myös alhaisissa lämpötiloissa, aina 0 °C:een asti. 3M LSE- teipit sopivat käytettäviksi yhtä lailla sisä- ja ulkotiloissa, mikä tekee niistä suorituskykyisimpiä ja monipuolisimpia koko 3M™ VHB™ -tuoteryhmässä.

3M™ VHB™ -teipit ratkaisu haasteellisten LSE-muovien kiinnittämiseen  

Polyolefiinien liimaus on haasteellinen tehtävä, koska niillä on useimpia liimoja alhaisempi pintaenergia. Liimauksen yhteydessä polyolefiineista käytetään usein termiä matalan pintaenergian materiaali. Tässä onkin liimauksen haastavuus, sillä useimmat liimat eivät muodosta riittävää tartuntaa polyolefiinin vahamaiseen hylkivään pintaan.

Matalan pintaenergian aiheuttamia haasteita on ratkottu erilaisilla esikäsittelymenetelmillä. Vaihtoehtoja ovat kemiallinen etsaaminen, liekittäminen, korona- sekä plasmakäsittely, joilla pintaenergiaa muutetaan väliaikaisesti tai pysyvästi. Niiden käytettävyyttä on kuitenkin rajoittanut joko kemikaalien vaarallisuus, vaikutuksen lyhytaikaisuus tai suuret laiteinvestoinnit, sekä työvaiheen hankala integrointi tuotantoon.

LSE-sarjan 3M VHB -teipit ratkaisevat alhaisen pintaenergian (LSE, Low Surface Energy) omaavien materiaalien liittämishaasteet, ja tarjoavat kestävän liitoksen ilman erillistä pintakäsittelyä. 3M LSE-060WF, 3M LSE-110WF, ja 3M LSE-160WF teippien käyttö lisää tuottavuutta, ja vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä tuotanto- ja asennustiloissa.

 

Lämpölaajentuminen lisää vaihtoehtoja eri materiaalien liittämiseen

Yksi 3M™ VHB™ LSE -sarjan ominaisuuksista on visko-elastisuus. Tästä on hyötyä liitoksissa, joissa edellytetään joustavuutta. 3M™ VHB™ LSE-060WF, LSE-110WF, ja LSE-160WF avulla suunnittelu on helppoa, koska nopean, pysyvän ja muotoutuvan kiinnityksen lisäksi on mahdollista huomioida samalla myös liitosten joustavuus eri materiaalien välillä. Matalan pintaenergian materiaalien lisäksi 3M™ VHB™ LSE-060WF, LSE-110WF, ja LSE-160WF kiinnittyvät hyvin myös MSE-muoveihin (Medium Surface Energy) ja metalleihin. Kun liitetään jäykkiä tai epäsäännöllisen muotoisia materiaaleja, teippi jakaa kuormituksen tasaisesti koko liitoksen kosketuspinnalle. Liitos on joustava, ja kestää hyvin dynaamista kuormitusta.

Muunnetun akryylirakenteen ansiosta LSE-sarjan 3M VHB -teipit kestävät kuumia, kylmiä ja vaihtelevia lämpötiloja, UV-valoa, kosteutta ja liuoksia. Vaahtorakenne mahdollistaa myös tiiviin ja joustavan liitoksen, joten teippi käytännössä tiivistää liitoksen ympäristöolosuhteilta. Työskentelyolosuhteissa on huomioitava, että kiinnitettävien pintojen tulee olla kuivia ennen teippausta. 3M™ VHB™ LSE- teippien lämmönkesto on pitkällä aikavälillä +100 °C ja lyhyellä aikavälillä +150 °C. Teippi tarttuu kuivaan pintaan luotettavasti aina 0 °C:een asti.

 

3M™ VHB™ LSE-110WF, 3M LSE-060WF ja 3M LSE-160WF teipeille löytyy laajasti käyttökohteita

Monipuolisten käyttömahdollisuuksiensa, ja esteettisyytensä ansiosta teipeillä on laajasti käyttökohteita. Erityisominaisuuksiensa ansiosta ne sopivat mm. tiivistämiseen, sekä paneelien kiinnittämiseen erityisesti kuljetus-, kodinkone- ja elektroniikkateollisuudessa, kyltti- ja mainosalan sovelluksissa, sekä monissa muissa teollisuuden sovelluksissa.

Erittäin vahva kaksipuolinen vaahtoteippi tarttuu useisiin pintamateriaaleihin, kuten alumiiniin, ruostumattomaan teräkseen, galvanoituun teräkseen, moniin komposiitteihin ja muoveihin, akryyliin, Polykarbonaattiin, ABS-muoviin, jopa maalattuun tai käsiteltyyn puuhun, sekä myös LSE-muoveihin. Teipeillä on erinomainen leikkauslujuus, muotoutuvuus, tarttuvuus ja lämmönkesto.

 

Vaahtoteippeihin on opittu luottamaan

3M™ VHB™ -teipit olivat vuonna 1980 ensimmäisiä lajissaan. Kehitystyön tuloksena saatiin aikaan tuoteperhe, jonka erittäin lujat teipit tarttuvat monenlaisiin pintoihin. Luotettavilla 3M™ VHB™ -teippejä on käytetty vähintään yhdessä vaiheessa kokoamis-, asennus-, kiinnitys- ja tiivistysprosessia mm. pilvenpiirtäjissä, matkapuhelimissa, sähköisissä tienvarsikylteissä, jääkaapeissa, ikkunarakenteissa ja monissa muissa kohteissa.

Useimmissa tapauksissa 3M™ VHB™ -teipillä kiinnittäminen on nopeampi prosessi kuin poraaminen, tai kiinnikkeiden tai nestemäisen liiman käyttäminen, ja sen lisäksi teipin käyttö parantaa valmiiden tuotteiden ulkonäköä. Teippi kestää myös liuotinaineita ja kosteutta, ja sillä saa aikaan välittömän käsittelylujuuden. Ainutlaatuinen akryyliliimayhdiste on äärimmäisen kestävä ja säilyttää ominaisuutensa ajan mittaan, joten ei ole ihme, että tuote on löytänyt käyttökohteita lähes kaikilta teollisuudenaloilta.

 

Kaksipuolisia teippipaloja protoihin ja tuotantoeriin

Hot Melt Oy toimittaa LSE-muovien kiinnittämiseen 3M LSE-110WF, LSE-060WF ja LSE-160WF teippejä myös piirustusten mukaan muotoon leikattuina paloina sarjatuotantoa ajatellen. Käyttäjäystävällisyyden lisäksi teipin etuja on mm. liimoja parempi liitosvälyksen kontrolli.

 

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä myyntiimme: myynti@hotmelt.fi