Kaksipuolisia teippejä on tarjolla laaja valikoima. Tuotteet eroavat liima-aineelta, paksuudeltaan sekä selkäaineeltaan. Kaikkein vaativimpiin käyttökohteisiin suositaan tyypillisesti kaksipuolista akryylivaahtoteippiä. Kaksipuolisen akryylivaahtoteipin rasituksen kesto lyhytaikaisessa kuormituksessa, erityisesti kuorivassa rasituksessa, on tyypillisesti ylivertainen muihin kaksipuolisiin teippeihin verrattuna. Lisäksi olosuhteiden, ikääntymisen ja UV-valon kestävyys ovat parasta tasoa. Kaksipuolisten akryylivaahtoteippien yksi tunnetuimpia tuotemerkkejä on 3M:n valmistama VHB™. Akryylivaahtoteippien ensimmäinen tuoteversio on patentoitu juuri 3M:n toimesta 80-luvulla 1. Kaksipuolisilla akryylivaahtoteipeillä on toteutettu useita erittäin vaativia kohteita, joissa teipin suorituskyvystä on pitkäaikaisia kokemuksia. Loistavia esimerkkejä vaativista käyttökohteista ovat rakennusten julkisivujen lasitukset ja paneelikiinnitykset2 sekä autojen koristeosien kiinnitykset. Nykyään useampikin kilpaileva teippivalmistaja tarjoaa vastaavaan valmistusmenetelmään perustuvia kaksipuolisia akryylivaahtoteippejä 3M:n patenttien umpeuduttua. Tuotekehittelyn tuloksena 3M on tuonut markkinoille uusia paranneltuja versioita VHB™ -tuotesarjaansa. Viimeisimpinä lisäyksinä on 3M:n VHB™ GPH sekä 3M VHB™ LSE-tuotesarjat. 3M VHB™ GPH-sarjan harmaat tuotteet ovat yleiskäyttöisiä kaksipuolisia akryylivaahtoteippejä, jotka kestävät korkeita, lyhytaikaisesti jopa 230 °C, lämpötiloja. 3M VHB™ LSE-tuotesarja on 3M:n kaksipuolinen akryylivaahtoteippi LSE (Low Surface Energy) –materiaaleille, kuten polypropeenille (PP), termoplastisille elastomeereille sekä muille matalan pintaenergian materiaaleille. Lisäksi 3M VHB™ LSE-teippisarjan tuotteita voidaan käyttää useille muille helpommin liitettäville muoveille, komposiiteille ja metalleille. 3M VHB™ LSE-sarjassa on saatavilla tällä hetkellä kolme eri paksuutta valkoisen värisenä.
Kuva 1. 3M VHB -tuotteet ovat olleet markkinoilla 1980-luvulta lähtien.
Mikä sitten on kaksipuolinen akryylivaahtoteippi ja mikä siinä on niin erityistä? Akryylivaahtoteippi on oikeastaan hieman harhaanjohtava nimitys, sillä teippi ei kirjaimellisesti ole vaahtoa. Akryylivaahtoteippi koostuu akryylikopolymeeristä, joka on ominaisuuksiltaan tarramainen huoneenlämpötilassa. Käytännössä akryylikopolymeerin vaahdottaminen johtaa rakenteeseen, joka kasaan puristettaessa ei palaudu vaahtorakenteen tarramaisten seinämien tarttuessa pysyvästi toisiinsa. Tästä syystä akryylivaahtoteippi ei ole vaahdotettu muovi, kuten useimmat muut vaahtoteipit, vaan tosiasiassa se on ontoilla lasipalloilla täytettyä akryyliliima-ainetta: Poikkeuksena edellä mainittuun on kirkas versio, joka on itse asiassa pelkkää akryyliliima-ainetta kauttaaltaan. Paksujen kaksipuolisten teippien osalta alalla vakiintunut käytäntö on puhua kaksipuolisista vaahtoteipeistä, joten paremman puutteessa käytetään akryylivaahtoteippinimitystä myös tästä eteenpäin.
Akryylivaahtoteipin ominaisuudet pohjautuvat erittäin stabiiliin akryylikopolymeeriin, jolla on alhainen lasiutumispiste. Kyseinen akryylikopolymeeri, ja siten myös siitä valmistettu kaksipuolinen akryylivaahtoteippi, on luonteeltaan viskoelastinen. Käytännössä viskoelastisuus tarkoittaa, että kaksipuolinen akryylivaahtoteippi on lyhyessä rasituksessa elastinen, eli palautuva, mutta pitkällä aikajänteellä teippi on muotoutuva. Vaahdotettuihin kaksipuolisiin teippeihin, kuten polyeteeni- ja polyuretaaniteippeihin, verrattuna, akryylivaahtoteippi on viskoelastisuudestaan johtuen parempi valinta koville karkeille pinnoille. Siinä missä vaahdotettu rakenne pitää muotonsa, eikä muotoudu pinnan epätasaisuuksiin, akryylivaahtoteippi muotoutuu täydellisesti pinnan muotojen mukaan. Akryylivaahtoteippi muotoutuu jopa pinnoille, joiden karkeus on noin puolet teipin paksuudesta. Muotoutuminen on lämpötilasta riippuvainen ja kaksipuolisella akryylivaahtoteipillä tehdyn liitoksen lujuus kasvaa teipin muotoutuessa pinnan huokosiin.
Kuva 2. Kaksipuolinen akryylivaahtoteippi muotoutuu pinnan epätasaisuuksiin viskoelastisuutensa ansiosta.
Kaksipuolinen akryylivaahtoteippi on umpinainen, joten sillä voi yhtälailla kiinnittää kuin tiivistää liitoksia. Viskoelastisuudestaan johtuen kaksipuolinen akryylivaahtoteippi kompensoi yhteen liitettävien materiaalien lämpölaajenemiseroja, ja siten se on loistava tuote erilaisten materiaalien liittämiseen ja tiivistämiseen lämpötilavaihteluille altistuvissa käyttökohteissa. Suunnittelussa tulee huomioida teipin riittävä paksuus suhteessa liitoksen pituuteen ja materiaalien lämpölaajenemiseroon.
Kaksipuolisen akryylivaahtoteipin ominaispaino on moninkertainen vaahdotettuihin teippeihin verrattuna. Kaksipuolisessa akryylivaahtoteipissä ei ole ohuita ilmataskujen seinämiä, joten akryylivaahtoteipin sisäinen lujuus, koheesio, on suuri ja siksi sitä voidaan lyhytkestoisesti rasittaa suurellakin kuormalla teipin halkeamatta. Tästä on hyötyä erityisesti kuorinta- ja halkaisulujuutta vaativissa käyttökohteissa.
Kuva 3. Kaksipuolisen akryylivaahtoteipin lujuus lyhytaikaisessa rasituksessa on korkea.
Akryylivaahtoteipin soveltuvuutta arvioitaessa on huomioitava, että teipin ominaisuudet eivät asennuksen jälkeen muutu ikääntymisen vaikutusta lukuun ottamatta. Teipissä ei tapahdu kemiallisia muutoksia asennuksen jälkeen, eikä sen koostumus muutu. Teippi on loistava ratkaisu, kun halutaan toistettava ja siisti liitos tehtyä nopeasti, ja käyttökohteen suurin rasitus on lähinnä lyhytaikaista. Hyvänä esimerkkinä toimivat listojen, jäykisteiden ja paneelien kiinnitykset, joihin kohdistuu ajoittain suurtakin rasitusta, mutta jatkuva, staattinen, kuorma on alhainen teipin liitospinta-alaa kohden. Kaksipuolisten akryylivaahtoteippien tuotelehdistä löytyy testistandardien tuloksia, jotka antavat viitteitä akryylivaahtoteippien suorituskyvystä. Dynaamisissa testeissä kuormat ovat suuria, mutta staattisessa rasituksessa lujuus on alle kymmenesosan. Teippien liima-aineet myös pehmenevät lämpötilan noustessa, mikä vähentää kuorman kestoa, ja on huomioitava liitoksen suunnittelussa.
Akryylivaahtoteippien valikoima on laaja. Pääsääntöisesti kaksipuolisia akryylivaahtoteippejä on tarjolla kirkkaana, valkoisena, harmaana tai mustana. Lisäksi teippejä on saatavilla eri paksuuksissa. Paksuudella voidaan kompensoida pinnan epätasaisuutta tai materiaalien lämpölaajenemiseroja. Lähtökohtaisesti teipin valinnan ensimmäinen kriteeri on kuitenkin ensiluokkainen tartunta. Lisäksi on huomioitava teipin ominaisuuksien riittävyys käyttökohteessaan. Tartuntaan vaikuttaa kiinnitettävän materiaalin pintaenergia, ja siksi akryylivaahtoteippejä tarjotaan erilaisilla pintaliimoilla, jotka soveltuvat erityyppisille materiaaleille. Osa hankalimmista liitettävistä materiaaleista vaatii erillisen pintakäsittelyn riittävän tartunnan ja kestävimmän lopputuloksen saavuttamiseksi.
Lähteet:
- US4223067, Foam-like pressure-sensitive adhesive tape, Minnesota Mining and Manufacturing Company, St. Paul, Minn. (Levens, D.) 889541, 27.3.1978, Julk. 16.9.1980, 6 s.
- Design Guide for Structural Glazing and Architectural Panels, 2011 (https://multimedia.3m.com/mws/media/535342O/3mtm-vhbtm-structural-glazing-tapes-architectural-metal.pdf?fn=70-0709-4039-3%20low.pdf)
—————————————————————————————————–
Ydinosaamistamme on teippimateriaalien kattava tuotetuntemus, sekä niiden soveltuvuuden arviointi erilaisiin tuotantoprosesseihin. Tarjottavanamme on laadukas tuotevalikoima teippejä ja liimoja, käytännön kokemus tuotteiden soveltuvuuksista, sekä ratkaisuja haastaviinkin kohteisiin. Leikkaamme omassa teippileikkaamossamme teippirullia myös asiakkaidemme tarpeiden mukaisiin leveyksiin, jos tuotteiden vakioleveydet eivät ole sopivat. Meiltä onnistuu myös muotopalojen leikkaaminen laserilla, tai suurempien kappale-erien toimitus stanssattuna. Ota yhteyttä myyntiimme sähköpostilla myynti@hotmelt.fi tai puhelimitse 010 324 6640, niin keskustellaan lisää materiaalitarpeistanne, ja kartoitetaan oikea tuote käyttökohteeseenne.